KATTUNGAR väntas i vecka 8 och vecka 11! Leveransklara i mitten på maj och början på juni.
Kittens expected in week 8 and 11! Ready for new homes in the middle of May and in June.

Se mer under "Planer" / Further details under "Plans"

Välkommen med din intresseanmälan via kontaktformuläret
Please contact me, if you are interested
 

Välkommen till Iceblue's La Perm Cats! / Welcome to Iceblue's!

SE* Iceblue´s Cherubic Cixous BC
SE* Aristocratic Aristotle BC 12 weeks old SE* Aristocratic Aristotle BC 12 weeks old

SE* Iceblue's finns på hästgården Stall Lövlund, beläget på Adelsös nordvästra udde, drygt 4 mil väst om Stockholm. Vi har sedan 2009 en liten uppfödning av LaPermer i hemmiljö. Jag är SVERAK-ansluten och inom SVERAK diplomerad som uppfödare. Hos mig kan du känna dig trygg med att det finns en lång erfarenhet av att föda upp La Permer, och en gedigen kunskap om deras historia, genetik och avelslinjer. Ambitionen är att föda upp sunda katter med den så typiska vänliga, smarta och sociala LaPerm-mentaliteten! Jag älskar de blåögda, ljusa katterna, men utseende får aldrig prioriteras över en god mentalitet. En riktigt bra La Perm är den underbaraste kattkompis man kan ha!

We breed LaPerms in small scale at home. Our ambition is to breed healthy LaPerms with their characteristic friendly and smart mentality, always wanting to socialize with us humans! Of course, we breed in accordance with the standard, acknowledged by the General Assembly of FIFE in June 2015 when the breed was fully recognised. We live at a small horse farm, Lövlund, located in the northwest point of Adelsö, situated 40 km west from Stockholm City. We can arrange transfer from Arlanda airport.  

LaPermens historia är lite speciell och inte särskilt gammal. I början av 1980-talet föddes i USA en naken kattunge som sedan utvecklade en lockig päls av väldigt karakteristiskt slag. Den påminner om ett fårs eller en pudels päls. Lockig med överhår och underull. Anlaget för denna lockighet uppstod genom en spontanmutation i en dominant gen hos denna katt – "Curly". Det dröjde inte länge förrän det fanns en hel liten population av lockiga katter på Linda Koehl's gård i Oregon, där Curly hörde hemma. Tack vare Lindas avelsarbete med den ras hon kom att kalla La Perm (vem minns inte 80-talets frisyrer?) där "huskatter" och andra raser, såsom siames, abessinier, och långhåriga varianter fått bredda den genetiska basen finns nu LaPermen på flera håll i världen. Tittar man tillräckligt långt tillbaka i stamtavlan går de alltså alla tillbaka på denna Curly! Läs historien här. Denna unga ras blir nu godkänd i fler och fler länder och uppfödare i Sverige har efter ett flerårigt samarbete nu kommit så långt att rasen sedan i juni 2015 är godkänd i FIFe/Sverak! Uppfödare i Sverige samarbetar i nätverket La Perms of Scandinavia för att rasen ska utvecklas väl.

Den uppmärksamma läsaren kommer att se att alla katter födda hos oss är döpta efter filosofer eller filosofiska begrepp. Eftersom jag är idéhistoriker och kan rabbla upp den västerländska filosofihistoriens giganter i sömnen, tyckte jag att det var ett bra tema. Nu är det ju mest manliga tänkare som blivit ihågkomna för eftervärlden, så det är en liten utmaning att hitta passande namn till honorna!

SE* Iceblue´s Angelic Arete with Bombastic Bakunin, Bionic Bonaventura and Belle-Chic Beauvoir
Our youngest queen SE* Iceblue´s Cherubic Cixous BC
SE* Iceblue's Aristocratic Aristotle and Angelic Arète

"Luna" is expecting a great litter together with Alfa!

La Perm:

LaPermen är en mjuk, vänlig, nyfiken, intelligent och väldigt social katt som fäster sig mycket vid sin människa och sin familj. Den är lite som en hund till sin karaktär och lär sig gärna sociala aktiviteter som att apportera eller gå i sele. Den "pratar" mycket med en lågmäld och mild ton och vill ha mycket ögonkontakt. LaPermen är en lagom tokig och mycket snäll kompis som inte ska lämnas ensam långa dagar, då blir den olycklig. Med sällskap och stimulans fungerar den utmärkt som innekatt. Min uppfttning är att LaPermer är mycket mer "flockiga" än andra katter, och att de absolut trivs bäst i ett hem med en kattkompis eller en hund. Den stimulansen kan inte en människa ersätta.

Till utseendet är La Permen smidig, muskulös och mediumstor. Hanarna ofta rejält större och "bastantare" än de mer eleganta honorna. Den har ett kilformat huvud, som ska ha en lätt stop, stora uttrycksfulla mandelformade ögon och markerad haka och morrhårskuddar.

Den långa, lockiga pälsen är rasens främsta kännetecken och kan variera från vågor till riktiga korkskruvar. Öronen skall helst ha lodjurstofsar och det ska vara pälskrull även omkring och bakom öronen. Inuti öronen skall finnas krulligt hår. Alla färger och mönster är tillåtna.


LaPermen kan födas lång- eller korthårig, med eller utan lockar. Ibland föds ungarna nakna och utvecklar senare en rik lockig päls. Långhåren (LPL) har en plym på svansen samt halskrage och det karakteristiska lockiga tofset bakom öronen.

Läs om La Permens rasstandard här

 

"Allergikatt"?

En del kattallergiker - men absolut inte alla! - tål LaPermen. Det bästa sättet att undersöka saken är att göra "handdukstestet". Du skickar mig en vanlig ren frottéhandduk 50x60 och svarskuvert/porto. Sedan låter jag katterna sova på denna någon vecka och skickar tillbaka handduken. Låt den eventuellt allergiska personen sova på handduken 1-2 veckor. Om det inte blir någon reaktion kan du gå vidare i kattköpartankarna.

Olika kattindivider är också olika allergena, det beror på arv, kön, färg och ålder bland annat.

Har man en allvarligare allergi skulle jag avråda från att köpa en LaPerm även om det skulle fungera till en början.

Vår stammor "Isa", S* Jagnes Dutch Dream of Iceblue's
SE* Iceblue's Belle-Chic Beauvoir